HaikuKids
Doe Mee ! Maak een Tekening en een Haiku !!

Doe Mee ! Maak een Tekening en een Haiku !!

De Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd is een internationale haiku (gedicht)- en tekenwedstrijd voor kinderen tot en met 15 jaar. Maak een mooie tekening en schrijf hierbij een haiku. Het is de bedoeling dat de tekening en de tekst elkaar versterken. Je kunt leuke prijzen winnen.

Het thema is Familie . We sluiten hiermee aan bij het thema van de Kinderboekenweek. Wat roept “Familie” bij je op ? In bomen klimmen met je broertje? Logeren bij opa en oma en een hut bouwen in hun tuin? Spelletjes doen op een winteravond? Kamperen in Frankrijk? Wandelen met de hond langs het strand? Of wellicht wel heel iets anders. Kortom wat doet “Familie” met je? Verras jij de jury met jouw tekening en haiku?

Maria, 15 jaar

De haiku voorbeelden die je op deze pagina’s ziet, zijn van de haikuwedstrijd uit 2019 met als thema sport.

Wat is een Haiku?

De haiku is van oorsprong een Japanse dichtvorm. Het is een kort gedicht van 3 regels dat een moment, gedachte of gevoel beschrijft.

Hoe schrijf je een Haiku?

Als je hebt bedacht over welk “familie” idee je wilt gaan schrijven, maak je een gedicht van 3 regels. De eerste regel bestaat uit 5 lettergrepen. De tweede regel bestaat uit 7 lettergrepen. De derde regel heeft weer 5 lettergrepen. Een haiku hoeft niet te rijmen (beter van niet zelfs).

.

Voorbeelden van haiku-teksten:

in het zwembad
ik voel me als een pinguïn
en zo zwem ik ook

de roze zalm zwemt
hij zwemt tegen de richting
het kost geen moeite

Annika, 11 jaar

De Tekening

Maak een tekening, A4 formaat of kleiner die de tekst versterkt. In het vrolijk gekleurde voorbeeld van Annika, dat over dansen gaat, danst alles: de danseressen, de tekst, zelfs de muzieknoten.

Lithuania, 14 jaar

De steeds kleiner wordende tekst op de weg versterkt het perspectief…

.

.

Hoe kun je meedoen?     

Zelf, (individueel) of met je groep (bso, scouting etc.) of met je klas. Je kan inzenden tot en met 28 februari 2024. De prijsuitreiking is gepland eind juni 2024.
Maak een foto van je tekening met haiku. De foto kun je uploaden op deze webpagina: https://kids.haiku.nl/inzendformulier/
Let op: Bewaar de originele tekening. De prijswinnende tekeningen ziet de jury graag ‘in het echt’. De prijswinnaars ontvangen via e-mail bericht en zullen gevraagd worden hun tekeningen via de post op te sturen naar het wedstrijdsecretariaat.

Zhou, 6 jaar

Wat kun je winnen?

Iedereen die meedoet is een winnaar. Elke leerling heeft toch maar mooi een tekening en een haiku gemaakt. Maar wellicht wordt een haiku uit uw klas wel de beste van Nederland? Of de beste van de hele wereld? De winnaars van de eerste, tweede en derde prijs ontvangen een leuk prijzenpakket tijdens de prijsuitreiking. Natuurlijk waarderen we jouw inzet. De docent van de klas met de winnende haiku ontvangt een vrij te besteden bedrag van 250 euro. Wil je een deelnamepakket ontvangen? Vul dan onderstaande gegevens in:

.

Yozkan, 12 jaar

Hoe kun je je werk inzenden?

Maak een foto van je tekening met haiku. De foto kun je uploaden op deze webpagina: https://kids.haiku.nl/inzendformulier/

Let op: Bewaar de originele tekening. De prijswinnende tekeningen ziet de jury graag ‘in het echt’.

.

Het wedstrijdreglement:

  • Elk kind mag één tekening met haiku inleveren. Op 28 februari 2024 is het kind jonger dan 16 jaar.
  • De tekening is gemaakt op echt papier. Digitale tekeningen zijn niet toegestaan.
  • De originele tekening dient bewaard te worden totdat de juryuitslag bekend is gemaakt. De prijsuitreiking staat gepland op eind juni in Leiden.
  • De haiku mag in elke taal geschreven zijn, mits voorzien van een vertaling in het Nederlands.
  • Het uiterste inzenddatum is 28 februari 2024.
  • De jury bestaat uit: Arie de Kluijver (voorzitter Haiku Kring Nederland), Inge Steenmeijer (secretaris Haiku Kring Nederland) en Rolf Jan den Adel. De juryuitslag wordt gepubliceerd op deze website. Over de juryuitslag kan niet gecommuniceerd worden.
  • Om het jaar wordt door Japan Airlines Foundation (JAL) een internationale haiku- en tekenwedstrijd voor kinderen georganiseerd. De naam van deze wedstrijd is ‘Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd’. Informatie over deze internationale wedstrijd staat hier: https://www.jal-foundation.or.jp/en/haiku/
  • In Nederland wordt de internationale wedstrijd georganiseerd door de Haiku Kring Nederland (HKN). In het jaar dat er geen internationale wedstrijd gehouden wordt, organiseert HKN een nationale haiku- en tekenwedstrijd in Nederland. Deze heet de Kids Haiku Wedstrijd.

Veel succes !